Vi gör av med flera miljarder förpackningar årsvis i Sverige. En stor andel av dem kommer från när vi befinner oss utomhus tex dricker kaffe eller äter något take-away. Idag går det mesta av de här förpackningarna till förbränning som del av blandsopor. För att öka återvinningsgraden har Regeringen i en förordning (2022:1274 ) lagt ännu större ansvar på kommunerna att förbättra insamlingen. Syftet är att det ska bli närmare och enklare för konsumenter att göra rätt, och att mer material ska återvinnas. Redan i år 2024 fick kommunerna ansvar för den hushållsnära insamlingen (tidigare FTI). Från och med 1 januari 2026 utökas ansvaret till ”offentliga platser”.
Kommunen ska från och med den 1 januari 2026 samla in avfall som består av pappers-, plast-, glas- och metallförpackningar på torg och i parker som har en yta som överstiger 2 000 kvadratmeter där det uppkommer betydande mängder förpackningsavfall.
Lagstiftningen ställer krav på insamling av pappersförpackningar, plast, glas och metall. De stora källorna kommer ifrån mat som vi äter mer och mer ”take-away”: kaffemuggar inkl lock: mugg i papper, lock i plast eller papper om papperslock Sushilådor + pinnar: kartonglåda i papper, plastlåda och plastlock i plast. Pinnar i restavfall eller pappersinsamlingen (om fortfarande i sin pappersförpackning) Pizzakartonger: kartongåtervinning Låda för tex wok eller nudlar: kartongåtervinning om papper. Om frigolit (ska inte förekomma) ska den läggas i plast. Salladslåda: kartonglåda i papper, plastlock i plast.
Precis som det är tänkt med den nya lagstiftningen ska kärlen förstås placeras i områden med mycket besökare (där det samlas mycket återvinningsbart avfall) eller stor andel förbipasserande. Tänk torg, gågator, parker och framför tex stationer eller hållplatser. För att få folk att sortera sitt avfall bäst möjligt bör man placera kärl på ett smart sätt så att de känns mer inbjudande och inte bara som ”vanliga” stora återvinningsstationer. Genom att göra miljön trevligare och lättare att använda kan vi uppmuntra fler att sortera sitt avfall på rätt sätt.
Det ska vara enklast möjligt att se i vilket kärl man ska sortera. Några bra regler är: - tydlig märkning med färg eller utformning så att man redan på håll kan se att här går det att återvinna - enkelt att lägga i dvs uppmärkta inkast där man enkelt sorterar rätt - inkast så att den som går förbi ”i farten” kan lägga i rätt fack Precis som med alla produkter för offentlig miljö ställs höga krav på att tåla tufft slitage året runt, och vara enklast möjligt att drifta och underhålla.
Nu blir det lätt att slänga rätt! • Robusta och tydliga singelkärl som placeras bredvid varandra för optimal källsorteringsgrad. • Rostskyddat och pulverlackerat stål. • Levereras färdigmonterat eer era önskemål för enkel utplacering på angivna platser. 140 eller 190 liter.
De senaste åren har vi hjälp flera av Sveriges största kommuner och aktörer med att hitta rätt lösning för maximal återvinning och bibehållen effektiv drift. Ta kontakt med en av våra experter idag så berättar vi mer om de nya reglerna och hur de införs, och hjälper dig att hitta en bra utformning för just din miljö!
Stockholmssoffan, designad av Erik Gunnar Asplund 1930, är en symbol för den funktionalistiska arkitekturen och designen som introducerades vid Stockh...
Läs merNordic Parks lekserie Bloom är nu Svanenmärkt. Ett självklart val som stärker vårt sortiment med satsning för en mer hållbar lekmiljö.
Läs merNordic Parks levererar platsanpassade möbellösningar på innegården och takterrassen till Kv. Capella i Karlastaden. Projektet är startskottet för Kv....
Läs mer