Nu är naturvårdsverket vägledning om kommande lagkrav för källsortering i offentlig miljö här! Vägledning pekar på hur kommunerna ska hantera insamlingen av förpackningsavfall på torg, i parker och på välbesökta platser. Vi har summerat vägledningen så den blir enklare att förstå!
- Kommunen har ansvar över att samla in förpackningsavfall av samtliga material på ett torg eller i en park när dessa kriterier är uppfyllda: 1. Park eller torg större än 2000kvm 2. Kommunen har renhållningsansvar för platsen enligt 2 § i lagen (1998:814) 3. Uppkomst av betydande mängd skräp på platsen(förpackningar). Samtliga kriterier måste vara uppfyllda för att kommunen ska anses vara ansvariga att samla in förpackningar på platsen.
Kommunen har också skyldighet att samla in plastförpackningar på en vissa platser när följande två kriterier uppfylls: 1. Kommunen har renhållningsansvar för platsen enligt 2 § i lagen (1998:814) 2. Det uppkommer betydande mängder plastförpackningar på platsen. Samtliga kriterier måste vara uppfyllda för att kommunen ska anses vara ansvariga att samla in förpackningar på platsen.
Kommunerna anvisas till rådande detaljplan för området för att ta reda på om platsen uppfyller kravet om 2 000kvm. Är platsen mindre än 2000kvm krävs inga åtgärder. Detaljplanen bestämmer om platsen klassas som torg eller park. Om platsen inte klassas som något av ovanstående utgår kommunens ansvar för att samla in förpackningsavfall på platsen.
Renhållningsansvar läggs på kommunen enligt 2 § lagen om gaturenhållning och skyltning dessa två kriterier är uppfyllda. 1. Platsen ska vara en allmän plats enligt redovisad detaljplan 2. Kommunen är huvudman för platsen.
Många kommuner saknar i dagsläget aktuell data om hur mycket förpackningsavfall som samlas in på allmän plats. De dedömningar som samalats in från några av Sveriges kommuner tyder dock på den uppsamlade mängden restavfall på offentlig plats går i linje med mängden förpackningsavfall som förväntas genereras på platsen. Naturvårdsverket anser därför att mängden restavfall indikerar väl för att på bästa sätt uppskatta om det genereras betydande mängd förpackningsavfall på platsen. Naturvårdsverket rekommenderar att kommunen bedömer den betydande mängden förpackningsavfall genom parametrarna; behållarvolym för restavfall och antalet tömningar. Då mängden skräp som genereras på platsen är starkt knuten till hög och lågsäsong är Naturvårdsverkets rekommendation att dessa variationer tas med i beräkningarna när kommunen utvärderar platsen för betydande mängder. För att en säsong ska betraktas som tillräckligt lång bör den vara i minst en månad.
Från och med 1 januari 2026 måste återvinning erbjudas på 1000-tals nya platser i Sverige. Källsorteringskärl Löväng skapar en enkel resa på vägen dit...
Läs merVi gör av med flera miljarder förpackningar årsvis i Sverige. En stor andel av dem kommer från när vi befinner oss utomhus tex dricker kaffe eller äte...
Läs merStockholmssoffan, designad av Erik Gunnar Asplund 1930, är en symbol för den funktionalistiska arkitekturen och designen som introducerades vid Stockh...
Läs mer