Giftfri lekplats självklart för Rosendals Trädgård

Väljer miljövänliga Organoplay™ från Nordic Parks

Studier visar att barn är särskilt utsatta och känsliga för skadliga kemikalier. Vid två tredjedelar av Sveriges lekplatser finns fortfarande tryckimpregnerat virke, och på 64% återfinns gamla cancerogena gummidäck som leksaker*.

Nu lanserar den svenska tillverkaren Nordic Parks serien Organoplay™: giftfria lekredskap för lekmiljöer utomhus. Konceptet som bygger på flexibla moduler tillverkade i miljövänligt behandlat trä har utarbetats i dialog med Stiftelsen Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm.

Organoplay™ har skapats tillsammans med arkitekten Per Franson och formgivaren Bo Qvennerstedt med över 50 års erfarenhet av lekplats och parkutrustning.

Organoplay™ har outtömliga möjligheter för barnen att själva leka, klättra, krypa, utforska. Produkterna i serien är testade av TÜV, och finns till försäljning hösten 2014.

”Redskapen lämnar mycket utrymme att hitta egna nya vägar och plats för lekar vi vuxna inte begriper oss på” säger Gustaf Redin, grundare till Nordic Parks. – ”Utförande i material som respekterar barnens rätt till en giftfri miljö borde vara en självklarhet hos alla tillverkare”.

Som populärt besöksmål och med en tydlig inriktning mot hållbarhet ställer Rosendals Trädgård mycket höga krav på sina leverantörer. Att valet föll just på Nordic Parks var självklart efter att ha utvärderat de aktörer som finns på marknaden.

“Kombinationen av säkerhet, funktionell form och giftfria material var avgörande när vi sökte ny lekplatsutrustning, och vi gillade Nordic Parks syn på fri lek. Att det dessutom var ett nytänkande företag med produktion i Sverige känns förstås extra bra.” säger Tin-Tin Jersild, Verksamhetsansvarig och Trädgårdsmästare på Stiftelsen Rosendals Trädgård.

Den populära lekplatsen på Rosendals Trädgård är öppen för allmänheten året om, och den besöks flitigt av både privatpersoner, förskolor och skolor. Lekplatsen kommer att stå klar till hösten med invigning i slutet av oktober.

Kontakt/information:

– Gustaf Redin, VD Nordic Parks, 0736-636607, gustaf.redin@nordicparks.se

– Tin-Tin Jersild, VD Stiftelsen Rosendals Trädgård, 0733-561 555,
tin-tin@rosendalstradgard.se

Nordic Parks tillverkar parkmöbler, och lekplatsutrustning med den fria kreativa leken i fokus. Utfört i material som respekterar barns rätt till en giftfri uppväxt.

Stiftelsen Rosendals Trädgård är en biodynamisk odling ett stenkast från Stockholms city – en plats för kunskap, växande, hållbarhet och njutning.

* Källa: ”Giftfria Barn Leka Bäst”, Ulrika Dahl och Ylva Grudd, Naturskyddsföreningen, 2013

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0